Torskfiske på Grönland

Jag saknar Grönland. Jag vill åka tillbaks dit. Dagarna på Grönland gick så fort och jag hann inte se så mycket. Visst, jag fick en guidad rundtur i Nalunaq, jag fick se guldgruvan och campen där gruvarbetarna bor, jag fick vara med på det häftigaste torskfiske jag någonsin upplevt, jag träffade människor jag aldrig kommer att glömma och jag fick se natur som få har haft äran att uppleva.

image11
Smygreklam för ett visst rederi...

Men det som var det häftigaste var torskfisket. Förmannen frågade om kapten var sugen på att fiska torsk till middagen. Kapten tyckte det verkade kul och frågade självklart mig om jag ville med. Han vet vilken fisketok jag är. Så vi tre drog ut i förmannens styrpulpetbåt. Efter cirka 20 minuters båttur bland höga bergväggar var vi på fiskeplatsen. Hade cirka sex, sju krok på och på första nedsläppet var det fisk på alla krokar.

image12
Pärlband med torsk.

Kapten fick upp sina fiskar först. Förmannen började hjälpa honom att kroka av. Sen fick jag upp mina torskar och förmannen skulle rusa till min undsättningen. Vilken blick jag fick när jag snabbt som tusan krokade av den ena torsken efter den andra. Under dessa sekunder som förmannen vände sig åt mitt håll lyckades kapten trassla in sig i linan och krokarna och han var invirad med torskar hägande från de allra konstigaste ställen. Förmannen log åt mig och sa att det såg ut som kapten behövde mer hjälp än vad jag behövde... Log tillbaks och berättade att jag jobbat som yrkesfiskare, liksom honom.

image13
Fina fisken!

På knappt en timme fick vi upp någonstans mellan 30 och 40 kg. På två man! Det var för bra för att vara sant! Det är en fiskares våta dröm. Folk betalar flera tusentals kronor för att åka på sådana fiskeresor. Vi fick det gratis. På arbetstid. Så det vette fan om vi inte också fick betalt för det. Jag vill till Grönland och fiska igen. Jag vill fiska och titta på naturen. Titta på djur och fågellivet. Frågan är när jag kommer dit igen. Jag sitter och tittar på en hemsida just nu. Det är ett rederi som specialiserat sig på containertrafik mellan Europa och Grönland. Det hade varit något. Gå in till massvis med små hamnar på Grönland. Stångsas med isbergen i fjordarna. Träffa människor som gör intryck för livet. En dag ska jag söka dit. Om ett år. Eller två. Men söka ska jag. Och jag ska tjata och tjata och tjata. För jag vill tillbaks till Grönland. Och det bästa är ju om man kan få betalt för att åka dit!

image14
Isbergssafari med kapten och MOB-båten.


Kommentarer
Postat av: Sjöpinglan

Men du! Jag har tänkt åka till Grönland! Jag har värsta planen för hur jag ska ta mig dit också. Inte riktigt betalt, men nästan. Shetlandsgrejen blev ju aldrig av, men om du vill kör vi på Grönland nästa sommar. Helt jävla dödsseriöst. Du får fiska massa torsk om du vill!

2008-05-09 @ 12:38:27
Postat av: Sjöman

Det vore jäkligt kul! Jag tycker om att fiska torsk :D Men du får nog berätta lite mer om vad du har tänkt dig! Och du, vi måste ta med oss massvis med sprit eftersom det inte finns på Grönland ;)

2008-05-11 @ 13:59:32
URL: http://hemmaochute.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0